jaka dziedzina informatyki ma przyszlosc

Kategorie ogólne dotyczące spraw szeroko rozumianej informatyki
marian liv

jaka dziedzina informatyki ma przyszlosc

Post autor: marian liv » 21 sty 2013, 22:11

Chcac sie zajac IT nie majac juz 20 lat czy mam jeszcze szanse byc dobrym nie mowiac profesionalista.

djhinczyk

Re: jaka dziedzina informatyki ma przyszlosc

Post autor: djhinczyk » 23 sty 2013, 23:03

Każdy ma szanse, a niektóre starsze osoby szybciej rozumieją poszczególne pojęcia niż ci młodsi.
Nie ma konkretnej dziedziny która "ma przyszłość" każda dziedzina ma swoje zalety i wady. Ja np. lubię pisać strony internetowe ale wiem że łatwiej jest zarobić naprawiając komputery. Aktualnie aby napisać stronę internetową musisz znać mnóstwo różnych języków takich jak html, php, java itp. Gdzie ja aktualnie znam html i php oraz umiem posługiwać się bazą danych :D a nie szukam zarobku przy stronach internetowych gdyż wiem że aktualnie każdy korzysta z gotowych skryptów albo firm które im taką stronę napiszą według własnych upodobań.
Jeśli chcesz się na poważnie zająć informatyką proponuję zacząć od podstaw takich jak administracja komputerem (naprawianie systemu, wymiana poszczególnych podzespołów, budowa sieci komputerowej, zabezpieczenia itp.). Później możesz się spokojnie zająć pisaniem stron w html lub programów w pascalu (z czasem przejdziesz na php czy w przypadku programów na c++)

Sorry jak napisałem niezrozumiale :D

stasiu12

Re: jaka dziedzina informatyki ma przyszlosc

Post autor: stasiu12 » 10 mar 2013, 12:21

tak jak wczesniej kolega napisal kazdy ma szanse ale mysle ze w tym wieku bez szkoly techniczne i mozliwosci na studia to sa to szanse znikome

ODPOWIEDZ