Informatyk po budownictwie - kilka pytań

Kategorie ogólne dotyczące spraw szeroko rozumianej informatyki
bamos9

Informatyk po budownictwie - kilka pytań

Post autor: bamos9 » 25 sty 2016, 08:31

Cześć wszystkim
Postanowiłem założyć wątek, gdyż już od jakiegoś czasu zastanawiam się nad przebranżowieniem.

Jestem mgr inż. budownictwa, pracuję już jakiś czas w zawodzie, jednak branża nie jest tak kolorowa jak mogłoby się wydawać i noszę się z zamiarem zmiany dziedziny. IT jest niewątpliwie bardzo przyszłościowym kierunkiem - stąd kilka pytań będę do Was miał i mam nadzieję, że mi pomożecie rozwiać wątpliwości.

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nie miałem do czynienia z informatyką w ogólnie rozumianym znaczeniu tego słowa. Znam przypadki ludzi po różnych kierunkach, którzy zaczęli przygodę z IT i sobie radzą całkiem dobrze.

Jeśli chodzi o dziedzinę informatyki to celowałbym w programowanie.

Zatem:

1. Co do samokształcenia - mam w sobie samozaparcie żeby się uczyć i wiem, że na pewno czeka mnie dużo, dużo nauki, ale jednak chciałbym zdobyć gdzieś podstawową wiedzę, solidną. Poza tym zasób materiałów jest ogromny i mam wrażenie, że wszystkie materiały, strony są dosyć rozproszone i ktoś "nowy" nawet nie wie w co ręce włożyć najpierw.

2. Przeglądałem oferty studiów niestacjonarnych (tylko takie możliwości dokształcania wchodzą w grę) - sporo czasu zajmują przedmioty związane z matematyką, fizyką, statystyką - to przerabiałem już na swoich studiach (z dobrymi efektami ;) ) - dlatego też wydaje mi się, że pakowanie się w całe studia inż. byłoby trochę stratą czasu. Stąd myślę o podyplomowych studiach.

3. Oferta studiów podyplomowych - na AGH moim zdaniem jest interesująca. Myślałem o tych studiach: http://www.agh.edu.pl/ksztalcenie/ofert ... ramowania/
Co o tym sądzicie? A może macie jakieś inne propozycje, innych uczelni?

4. Mógłby ktoś polecić mi materiały, z których mógłbym sobie przyswajać wiedzę sam, w swoim zakresie? Chodzi mi jednak o to by były napisane dla osoby zielonej w temacie i usystematyzowane, po kolei. Analogicznie w budownictwie - nie uczono nas od razu jak liczyć belki, kratownice czy fundamenty bez wcześniejszego poznania co to jest, jak działa itp. :)

Bardzo proszę o odpowiedzi.
Pozdrawiam Kuba