Problem z komputerem

Kategorie ogólne dotyczące spraw szeroko rozumianej informatyki
Anthraxx

Problem z komputerem

Post autor: Anthraxx »

Witam...

mam niemały problem ze swoim sprzętem komputerowym...
Jest to komputer stacjonarny.
Po zakupie komputera wszystko chodziło bez zarzutu...następnie musiałem wymienić niedziałającą kartę ram...zrobiłem to niezwłocznie i uznałem że zamiast zastępować mój ram tylko tym samym (256MB) to dodam do niego od serca 512MB RAMu.Uznałem tego samego dnia że 40GB miejsca na dysku to mało więc dokupiłem Dysk 40GB.W późniejszym okresie (po usterce) dokupiłem kartę graficzną GeForce 5500fx zeus.Od czasu RAMu i kupna dysku komputer zaczął mi się przycinać a mianowicie...
Filmy podczas oglądania w trybie full screen zatrzymują się na 2-3 sekundy po to by potem dogonić dźwięk ,strona internetowa czy też plik worda podczas przewijania czy to scrollem czy to paskiem bocznym stają w miejscu na 2-3 sekundy po to by potem dogonić kursor który normalnie śmigał :) itp itd etc etc...w międzyczasie kupiłem pastę termo-przewodzącą na procesorek żeby na pewno nie była to wina tego że się przegrzewa...
Mój sprzęt to pierwotnie:
Płyta główna: ASRock K7S41
Procesor: AMD Duron 1.36 GHz
Karta Graficzna: Geforce MX440 64MB TV-OUT
RAM: 256MB DDR(chyba 2)
1 Dysk 40GB
Windows XP prof SP2

i w takim zestawie śmigało mi jak nówka funkiel nie śmigany :P

natomiast bieżąca wersja to:

Płyta główna: ASRock K7S41
Procesor: AMD Duron 1.36 GHz (wymieniona pasta termo-przewodząca)
Karta Graficzna: Geforce FX 5500 Zeus
RAM: 768MB DDR(chyba 2)
2 Dyski po 40GB każdy podłączone w pozycji Master-slave
Windows XP prof SP2

i w takim zestawie jest kicha straszna :P naprawdę to zacinanie jest uciążliwe...tak samo jak przy oglądaniu filmików na necie...większość jest ok ale jak tylko jest coś dłuższego to też przycina...mam stop klatki puszczane...
Proszę o pomoc :P jak najszybszą i jak najlepszą :P

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
icek

Re: Problem z komputerem

Post autor: icek »

Mhhh nie jestem może ekspertem ale z tego co zauważyłem masz Ramy w dwóch kostkach (256 i 512)
Podaj czy oby dwie kości są z tej samej firmy czy nie

Jeśli mają różnych producentów mogą się "gryźć" najlepiej to sprawdzić odpinając jedna z nich
dj_turbo

Post autor: dj_turbo »

Witam,
Pierwsza sugestia ICEK jest jak najlepsza, ale na 100% masz DDR (jedynki nie dwójki). Sprawdź w BIOSie ustawienia taktowania tych pamięci, musisz ustawić na takie które te dwie kości wspólnie obsługują. Może jedną kupiłeś 400 a druga jest 300 to wtedy ta szybsza taktujesz na mniej. nie raz może się poporstu nie dać. napisz dokładnie jakie to są modele pamięci, spisz wszystkie dane producenta z naklejki. Na 99% problem tkwi w pamięciach.
Artur

Post autor: Artur »

co wy za głupoty mu gadacie???? Nie ma nic wspólnego jeśli ramy są jedne mniej drugie więcej taktowane oraz producenci lol... :| sam tak mam i mi śmiga, może zacznijmy od początku... jaką masz zasiłkę?? bo tego to już nie napisałeś, a to jedna z najważniejszych części, uważam, że to może być wina zasiłki ;]
ODPOWIEDZ