Witam.
Jestem w 1kl w tech. na mechatronice i mam pewne watpliwosci co do tego zawodu;/ Mianowicie chodzi mi o to, ze jestesmy uczeni pod specjalizacje "programiste maszyn sterowanych numerycznie" nie wiem czy dobrze napisalem bo tylko kilka razy to slyszalem. Chcialbym uslyszec jakies wypowiedzi osob, ktore sie znaja na tym zawodzi i gdyby mogly jakos przytoczyc czym to sie rozni od informatyki...
I jak to jest z praktykami w tym zawodzie itp. Szukalem w Google i na roznych forum ale nigdzie nie moglem znalezc wlasnie takiej roznicy miedzy tymi zawodami... No i czy ten zawod rzeczywiscie jest lepszy od informatyka.
PS.
jak uwazacie czy bedzie zapotrzebowanie na informatykow za pare lat czy ten zawod stracil juz czasy swojej swietnosci? bo nauczyciele roznie o tym sie wypowiadaja i zamiast pomoc to mieszaja w glowach;/
Mechatronik czy informatyk ?
Re: Mechatronik czy informatyk ?
nie znam się na tym, osobiście studiuję infe. Jednego możesz być pewien - informatyków nigdy nie będzie za mało, jest zapotrzebowanie bardzo duże, nie ważne, że jedni lepsi, którzy piszą "windows'y" a inni sterowniki, po prostu to jest przyszłościowy zawód, świat staje się coraz bardziej komputeryzowany i na pewno będzie można na tym dużo zarobić 
co do "programisty maszyn sterowanych numerycznie" - jak sama nazwa wskazuje - uczenie jest głównie pod kątem oprogramowania maszyn typu frezarki, skomplikowane spawarki automatyczne, roboty, optymalizacja procesów produkcyjnych... i wiele więcej. Co prawda jeśli chcesz na prawdę zarobić kupę kasy to lepszym rozwiązaniem jest informatyk (specjalizacja inżynieria oprogramowania) ale jeśli czujesz, iż dasz sobie radę na obecnym kierunku, lubisz maszyny itp,, itd. to jeśli będziesz dobrym fachowcem to i tak na pewno bardzo dobrze na tym zarobisz ;]
co do "programisty maszyn sterowanych numerycznie" - jak sama nazwa wskazuje - uczenie jest głównie pod kątem oprogramowania maszyn typu frezarki, skomplikowane spawarki automatyczne, roboty, optymalizacja procesów produkcyjnych... i wiele więcej. Co prawda jeśli chcesz na prawdę zarobić kupę kasy to lepszym rozwiązaniem jest informatyk (specjalizacja inżynieria oprogramowania) ale jeśli czujesz, iż dasz sobie radę na obecnym kierunku, lubisz maszyny itp,, itd. to jeśli będziesz dobrym fachowcem to i tak na pewno bardzo dobrze na tym zarobisz ;]
-
NOwy
No wlasnie problem w tym ze nie czuje sie w tym zawodzi za dobrze poszedlem tam tylko z tego powodu, ze niby mialo byc cos o informatyce a sie okazuje ze to tylko troche lizniecia c++ i jeszcze jakies 2 programy do nauki o pneumatyce czy cos takiego;/ pewnie masz troche racji ze informatycy beda ciagle potrzebni dlatego trzeba sie bedzie postarac o dobre wyniki ;D jak to latwo napisac
dzieki za informacje:)
póki co jesteś w technikum, więc spróbuj to skończyć, obronić technika i prawdziwa zabawa zaczyna się na studiach, jeśli pójdziesz na infe to aż do bólu będziesz miał maty, programowania... i wiele innych :p
-
Nowy
Jakos bardziej ciagnie mnie wlasnie do tego programowania i tych innych zabaw wiec chyba zdecyduje sie na informatyke... dzieki za wypowiedzi:)
do usuniecia^
do usuniecia^