Ogólne pytanko

Kategorie ogólne dotyczące spraw szeroko rozumianej informatyki
kunc153

Ogólne pytanko

Post autor: kunc153 » 16 lis 2009, 21:33

Kiedyś, że tak powiem miałam zajawkę na komputery, w podstawówce umiałem pisać w html, php, c++ itd. oczywiście nie w poziomie zaawansowanym, bo nigdy nie wytrwałam do końca. :mrgreen: Teraz mam 14 lat(prawie 15) Jakiś czas temu miałem kilka prywatnych lekcji grafiki, tworzenia stron niby dorosłego informatyka, ale bez szczególnego wykształcenia. Poprostu na codzień zarabia na tworzeniu stron. Był pod wrażeniem tego, co umiem i o czym mam pojęcie, wkońcu lekcje się skończyły, bo stwierdził, że nie ma zbytnio, czego mnie uczyć. Kolejny chłopak zajmujący się komputerami stwierdził, że powinnam być odważniejszy, bo naprawdę posiadam wiedzę, o której moi rówieśnicy nie mają pojęcia.(ci których ja znam faktycznie go nie mają, ale patrząc na forach i innych stronach jest takich młodych ludzi multum ) no i zastanawia mnie pytanie czy mogłabym to jakoś wykorzystać w przyszłości tzn. teraz dalej uczyć się programowania czy czegoś związanego z komputerami? Bo jakoś szczególnie nie czuję do tego aż takiego pociągu, czuję, że takich osób jak ja jest tak dużo, że to poprostu nie ma sensu. Okaże się, że gdy skończę studia nie znajdę żadnej pracy, a takie studia wcale nie są łatwe.. zauważam to już teraz, a co dopiero za kilka lat. Może polećcie mi jakiś mniej popularny kierunek informatyczny? Chciałabym trochę tę wiedzę rozwinąć i ją do czegoś wykorzystać, ale chyba w naszych czasach już nie ma po co, bo konkurencja jest zbyt duża. :mrgreen: Dodam, że interesuję się przedmiotami ścisłymi, informatyką najmniej.

Artur

Re: Ogólne pytanko

Post autor: Artur » 18 lis 2009, 22:29

czegoś nie rozumiem, najmniej interesujesz się infą ale interesowałaś się programowaniem? hę... lol xD
no jest sporo osób, które potrafią to i owo, ale nie patrz na to w ten sposób, w dziedzinie IT jest zawsze potrzeba na informatyków i zawsze, nawet mniej zdolni będą latami zarabiać na tym kupę kasy... Ja obecnie studiuję na infie pierwszy rok i nie uważam, że są inni to po co ja. Ja uważam, że chcę być lepszy od innych i chcę wymyśleć coś nadzwyczajnego, dlatego też startuję w Imagine Cup 2010 ...
Po prostu, rób to co lubisz, musisz to przemyśleć, ale jeśli masz iść na infe i nadal myśleć w ten sposób, że jest wielu takich, to lepiej nie idź, bo tam potrzeba ludzi, którzy nie patrzą na to czy są słabsi, tylko czy są lepsi od innych ;]

LG92

Post autor: LG92 » 2 sty 2010, 19:08

Witam :)
Jeśli byłby ktoś tak miły, a na dodatek miałby jakieś informacje na temat, który za chwilę przedstawię i podzielił sie nimi to była bym bardzo, bardzo wdzięczna.

Słyszałam o pewnej tajemniczej stronie internetowej, na którą wstępu nie mają wszyscy, ale jedynie tak jakby 'wybrane' osoby. Dostały one od nie wiadomo kogo link na tą stronę. Kiedy przesyłają komuś innemu ten link, to ich komputer zostaje zjedzony przez wirusa. Czyli można by powiedzieć, że każdy ma przypisany dla siebie taki właśnie link. Jest to sposób, żeby nie wszyscy dowiedzieli się o istnieniu tej strony. Są na niej informacje dość poufne. W zasadzie nikt nie powinien nikomu mówić o tym, co jest na tej stronie. Trzeba się zarejestrować i jeśli ludzie kierujący tą stroną przyjmą tą osobę, która się rejestruje, to wtedy ma ona wstęp na tą stronę. A jeśli nie zostanie ona przyjęta, to niestety nie może ona tam wejść. Jeśli np. ktoś, kto wie co jest na tej stronie napisze za dużo na ten temat np. na jakimś blogu, to ten blog może być skasowany.
I teraz moje pytanie. Czy takie coś w ogóle istnieje? Czy jest coś takiego możliwe?

BARDZO PROSZĘ O ODPOWIEDŹ!!!

Artur

Post autor: Artur » 2 sty 2010, 22:53

jeśli wierzysz w bajki to tak - to jest możliwe haha
ale tak szczerze to śmieć mi się chce :p nie istnieje takie coś powiem tylko tyle, żeby nie opisywać swojego śmiechu xD

LG92

Post autor: LG92 » 2 sty 2010, 23:37

Hehe dobra dzięki :D
A z tymi linkami też nie istnieje? Że kiedy link zostanie wysłany, to komputer zostaje zjedzony przez wirusa? Tzn. czy jest taka sytuacja w ogóle możliwa?

Artur

Post autor: Artur » 3 sty 2010, 01:01

jeśli na każdej z tych stron jest wirus to może się przedostać ale to raczej wątpliwe by ktoś zakładał xxx stron po to by nawsadzać wirków ;]

ODPOWIEDZ