Nie działa dźwięk, dlaczego?
Nie działa dźwięk, dlaczego?
Witam. Mam problem ze swoim komputerem. Po oczyszczaniu go z kurzu i ze zbędnych śmieciowych programów m.in. przez CCleaner, dźwięk przestał działać.Przy najechaniu myszką na ikonę dźwięku, wyskakuje komunikat "Brak zainstalowanego urządzenia wyjściowego audio". System odczytuje kartę dźwiękową jako AMD High Definition Audio Device. We właściwościach wyskakuje "Sterownik jest aktualny" "Ten sprzęt działa poprawnie." Niestety głosu nadal nie ma. Mam system Windows Vista. Kompletnie nie wiem, jak sobie z tym poradzić. Czy to wina sterowników? Niestety nie mogę takich znaleźć, a płyta mi się gdzieś zagubiła. Proszę o pomoc w wyjściu z sytuacji.
- Administrator
- Site Admin
Re: Nie działa dźwięk, dlaczego?
Być może ten programy do usuwania zbędnych aplikacji pozbyły się też sterownika karty. Zakładam, że jak większość masz zintegrowaną kartę z płytą główną. W takim razie najprościej byłoby zajrzeć na stronę producenta i poszukać tam aktualnych sterowników dla tego konkretnego modelu. Model płyty znajdziesz na samej płycie, ew opakowaniu od niej. lub korzystając z narzędzi identyfikujących sprzęt.