Dopiero zaczynam naukę programowania na studiach. W gimnazjum i w liceum słowo "programowanie" na informatyce nawet nie padło. I mam pewien problem z jednym programem do napisania w języku C. Mianowicie:
Zakładając, że od początku naszej ery obowiązywał kalendarz gregoriański (co, prawdę mówiąc, nie jest prawdą), napisz funkcję
, która wylicza ile dni minęło od początku ery, do podanej daty. Napisz program, który obliczy ile dni minęło od daty Twoich urodzin do dnia dzisiejszego. Przelicz to na sekundy.
Trzeba tam uwzględniać roki przestępne, luty, że raz ma 29 a raz 28 i to mi sprawia największą trudność. Zrobiłem wcześniej program, który oblicza czy podany rok jest przestępny czy nie, ale nie wiem jak do tego mam dołoży dni i miesiące. Jak zrobić, żeby można było wpisać datę np. 12.03.2009 itp. Proszę o pomoc.
#include<stdio.h>
#include<stdlib.h>
main()
{
int rok;
printf("Proszę wpisac rok\n");
scanf("%d",&rok);
if((rok%4==0)&&!(rok%100==0)||(rok%400==0))
printf("Rok jest przestępny\n");
else
printf("Rok jest normalny\n");
system("PAUSE");
}
Tak wygląda kod na obliczanie czy podany rok jest przestępny. Na laborkach gosciu powiedział, że mamy też z tego korzysta. same pojęcie roku przestępnego rozumiem. Konkretnie program ma wyglądac tak: Mam wpisac datę, np. 25.04.2007 i ma mi obliczyc ile dokładnie dni minęło od początku naszej ery. Uwzględniając wszystko roki przestępne.
Facet powiedział nam mniej więcej o co chodzi i napisał bardzo ogólnikowo jak to ma wyglądac:
int przestepne(int rok)
}int miesiace[12]={31,28,31,30,...};
int i, dni=0;
int d,m,r;
for(i=0;i<r;i++)}
dni=dni+przestepne(i);
Nic z tego nie rozumiem, ale może wam to coś ułatwi.